Fisheries, fish pollution and biodiversity: choice experiments with fishermen, traders and consumers
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Resumen
The increasing rates of per capita consumption of fish around the world should be a matter of concern for those interested in the threats to fishing stocks, aquatic biodiversity and human health. Fish consumption has positive health benefits but also brings higher risks of intake of heavy metals for humans. This increase in the demand for fish products has also been accompanied with fishing practices that threaten biodiversity. This article aims at evaluating from an economic perspective how important are these health and biodiversity components for those in the fish value chain, from fishermen to final consumers, using an experimental approach to estimate, through conjoint valuation techniques, the economic value of these aspects in the decision making of these agents. We find that final consumers place a significant economic value to the reduction of exposure to mercury contamination in fish; we also show that consumers respond positively to an education campaign showing the effects of mercury contained in fish, and that this money value could be used to create campaigns that transmit better price signals throughout the chain value. On the other extreme, the fishermen, we find that they place a positive economic value in a reduction of contamination in their fish as well, which could be aligned with the results for consumers, creating opportunities for Pareto improving measures in the regulations and prices which could translate into lower demand for more contaminated fish.
Resumen
El aumento de las tasas de consumo per capita de pescado en el mundo debería generar preocupación entre quienes estén interesados en las amenazas a los stocks pesqueros, la biodiversidad acuática y la salud humana. El consumo de pescado tiene impactos positivos a la salud pero también genera mayores riesgos por la ingesta de metales pesados para los humanos. Este incremento en la demanda por productos pesqueros también ha venido acompañada de prácticas que amenazan la biodiversidad. Este artículo tiene como objetivo evaluar desde una perspectiva económica la importancia que tienen estos componentes de salud y la biodiversidad para quienes están en la cadena de valor del pescado, desdelos pescadores a los consumidores finales, utilizando un enfoque experimental para estimar, a través de técnicas de valoración de conjoint, el valor económico de estos factores en la toma de decisiones de estos agentes. Los resultados sugieren que los consumidores finales asignan un valor económico positivo y significativo a la reducción de la exposición a la contaminación por mercurio en el pescado; también mostramos que los consumidores responden positivamente a una campaña de educación ambiental sobre los efectos del mercurio contenido en el pescado, y que este valor adicional podría ser utilizado para crear campañas que transmitan mejores señales de precios en toda la cadena de valor. En el otro extremo, los pescadores, encontramos que ellos asignan un valor económico positivo en la reducción de la contaminación en el pescado, y que podría ser alineado con los resultados de los consumidores, creando oportunidades para mejoramientos Paretianos con políticas las regulaciones y los precios, que podrían traducirse en una menor demanda de los peces más contaminados.