Abandoning coffee under the threat of violence and the presence of illicit crops. Evidence from Colombia
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Resumen
This paper explores the importance of the risk of violence on the decision making of rural households, using a unique panel data set for Colombian coffee-growers. We identify two channels. First, we examine the direct impact of conflict on agricultural production through the change in the percentage of the farm allocated to coffee. Second, we explore how conflict generates incentives to substitute from legal agricultural production to illegal crops. FollowingDercon and Christiaensen (2011), we develop a dynamic consumption model where economic risk and the risk of violence are explicitly included. Theoretical results are tested using a parametric and semi-parametric approach. We find a significant negative effect of the risk of violence and the presence of illegal crops on the decision to continue coffee production and on the percentage of the farm allocated to coffee. Results are robust after controlling for endogeneity bias and after relaxing the normality assumption.
Resumen
Este artículo examina el efecto del riesgo causado por la violencia sobre las decisiones de los hogares rurales con base en un panel de datos único para productores de café colombiano. Se identifican dos canales. Primero, se evalúa el impacto directo del conflicto sobre la producción agrícola, medida cómo el cambio en la proporción de tierra asignada a la producción cafetera. Segundo, se explora si el conflicto genera incentivos para sustituir producción agrícola legal por cultivos ilícitos. El artículo desarrolla un modelo de consumo dinámico que incorpora de manera explícita el riesgo económico y violento, inspirado en Dercon y Christiaensen (2011). Las hipótesis derivadas en los resultados teóricos se examinan con estimaciones paramétricas y semi-paramétricas. Los resultados muestran un impacto negativo y significativo del riesgo de la violencia y la presencia de cultivos ilícitos sobre la decisión de continuar la producción de café y el porcentaje de tierras dedicadas a la producción de café. Estos resultados son robustos a las estimaciones de variables instrumentales.